ACTUALDecizie controversată: Fondul Suveran de Investiţii, avânt economic sau jaf programat?

ACTUALDecizie controversată: Fondul Suveran de Investiţii, avânt economic sau jaf programat?

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, cu 174 de voturi „pentru”, 98 de voturi „împotrivă” şi trei abţineri, proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). Din acest fond vor face parte zeci de companii, iar capitalul social va fi de 9 miliarde de lei.

33 de companii de stat vor face parte din Fondul Suveran de Investiţii, printre care: Engie România S.A., Societatea de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice – Elecrtica S.A., E.ON Energie România S.A., OMV Petrom S.A, Telekom România Communication S.A., Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti S.A., Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A. Chimcomplex S.A., Antibiotice S.A., Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridiciat şi Recipientelor sub Presiune S.A., Compania Naţională Loteria Română S.A., IAR S.A. şi Compania Naţională Unifarm S.A.

Posta Romana – Multe companii de stat au fost exceptate de la efectele OUG 1092011 privind managementul corporativ.

Poşta Română este una dintre companiile fără profit incluse în FSDI

Înfiinţarea acestui fond ar avea un efect uriaș asupra deficitului bugetar, fiind și motivul pentru care era nevoie de avizul Eurostat. De asemenea, companiile din FSDI nu trebuie să fie în insolvenţă, conform hotnews.ro şi news.ro. Faţă de forma adoptată deja de Senat, Comisia de politică economică a Camerei Deputaţilor a introdus în listă încă zece companii care nu produc profit: S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., Compania Naţională de Căi Ferate C.F. R S.A., Societatea de Radiocomunicaţii S.A., Poşta Română, Aeroportul Timişoara Traian Vuia, Uzina Termoelectrică Midia S.A., Compania Naţională Adinistraţia Canalelor Navigabile S.A. şi Administraţia Porturilor Dunării Fluviale S.A.

Un alt articol prevede că „pachetele de acţiuni aduse aport la capitalul social al FSDI în condiţiile prezentei legi se transferă din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a FSDI, acesta putând dispune liber de respectivele acţiuni, în calitate de bunuri proprii”.

CONTESTATĂ LA CCR

PNL, USR, PMP şi deputaţii neafiliaţi au anunţat în plen că vor ataca legea la Curtea Constituţională. Deputatul PNL Pavel Popescu a susţinut că se pregăteşte cel mai mare jaf din ultimii 25 ani.

„În momentul în care va veni o criză, ce credeți că vor face creditorii acestui fond? Va lua activele sale. Le punem într-un fond care va fi opac”, a punctat şi deputatul USR, Claudiu Năsui.

„PNL va sesiza Curtea Constituţională a României pe Legea prin care astăzi PSD-ALDE au dat cea mai puternică lovitură economiei naţionale româneşti, prin înfiinţarea aşa-zisului Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Este cel mai mare tun care se pregăteşte patrimoniului de stat din ultimii ani!”, a anunţat prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.

ponta_parlament

Victor Ponta a dat de înţeles că înfiinţarea FSDI ar fi caz penal

Deputatul Victor Ponta a susţinut că a avut discuții anul trecut pe marginea acestui fond cu fostul premier Mihai Tudose. „Am discutat cu domnul prim-ministru Tudose și a zis că <eu nu semnez așa ceva, că nu am de gând să intru în închisoare>”.  Ponta a mai spus că nu înțelege de ce vor mai exista ministerele Economiei și Energiei, care vor rămâne doar cu secretarele și cu șoferii.

Varujan Vosganian (ALDE) a susţinut că prin această lege se creează posibilitatea ca veniturile din privatizare să fie îndreptate către investiții, idee susţinută şi de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că Fondul va ajuta economia, va crea locuri de muncă şi va duce la creşterea PIB.  „Acest Fond, că am văzut că e criticat şi de opoziţie, funcţionează în multe ţări din Europa, din lume şi a ajutat economia. Un fond care va participa la dezvoltarea infrastructurii mari din România, va participa la reindustrializarea României, un fond care va investi în agricultură, care va genera foarte multe locuri de muncă şi care va contribui serios la creşterea PIB”, a afirmat Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a făcut declarații de ultimă oră despre controversatele legi ale Justiției, Q Magazine

Liviu Dragnea spune că FSDI va crea locuri de muncă şi va duce la creşterea PIB

Întrebat de ce au fost introduse în FSDI companii precum Poşta Română, care nu sunt foarte profitabile, Dragnea a răspuns: “Orice companie care este introdusă în acest fond va fi avantajată. Pe noi ne interesează asta şi aşa se va întâmpla. Toate aceste companii să se dezvolte mult mai bine şi mult mai sănătos, pentru că va fi o dezvoltare cu o influenţă politică zero, va fi o administrare profesionistă. Acolo vor fi selectaţi şi numiţi în cele două structuri de conducere profesonişti, oameni care să facă ca aceste companii să fie mult mai profitabile, mult mai eficiente. (…) Este inadmisibil ca unele companii importante an de an să stea cu bani în bănci pe care să nu-i folosească pentru dezvoltarea proprie şi economică”.

Cât priveşte declaraţiile lui Victor Ponta, că fostul premier Tudose a refuzat înfiinţarea acestui fond, Dragnea a afirmat că nu vrea să comenteze “ce spun şobolanii”.

„E foarte simplu. Domnul Mihai Tudose nu se putea opune pentru că era unul dintre cei care a avut această idee, în vara anului 2016, iar domnul Teodorovici aştept să văd ce spune în legătură cu acest proiect de lege. Dacă ne luăm după ce spune un şobolan că spun alţii, ar urma să închidem ţara. Nu poţi să conduci ţara după minciunile unor mincinoşi patologici”, a afirmat liderul PSD.

 

2018-06-24T12:55:55+00:00